Δείτε πώς να συγχωρήσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε μπροστά!

Δείτε πώς να συγχωρήσετε τον εαυτό σας και να προχωρήσετε μπροστά!

Οι ερευνητές ορίζουν την αυτοσυγχώρεση ως «μια θετική αλλαγή στάσης στα συναισθήματα, τις πράξεις και τις πεποιθήσεις για τον εαυτό μας, μετά από μια  “παράβαση” που διαπράχθηκε από εμάς τους ιδίους ».  Το να συγχωρείς τον εαυτό σου μπορεί να βοηθήσει «να αποκαταστήσεις τη θετική αίσθηση του εαυτού και να προστατέψεις τη συνολική ευημερία σου από τις τοξικές επιπτώσεις της ενοχής, της ντροπής και της λύπης».

Η αντίθεση στην αυτοσυγχώρεση, εν τω μεταξύ, συνήθως περιλαμβάνει την άρνηση ή/και την επίπληξη του εαυτού μας. Υπάρχει αυτή η συνεχής τάση να πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε τέλειοι. Είναι ένας μηχανισμός αυτοπροστασίας, γιατί όταν δεν είμαστε τέλειοι, υπάρχουν συνέπειες και αυτό είναι τρομακτικό.

Όταν ενισχύετε την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε και να αποδέχεστε την ατέλειά σας, “αυτή είναι κυριολεκτικά μία από τις μεγαλύτερες δεξιότητες της ζωής”. “Και ένα παράπλευρο όφελος από αυτό είναι όταν μαθαίνουμε να το κάνουμε για τον εαυτό μας, μάθετε πώς να συγχωρείτε και τους άλλους ανθρώπους».

Η συγχώρεση του εαυτού, δεν είναι τόσο το να το αφήνεις να φύγει, αλλά μάλλον «να έχεις μια καλύτερη σχέση με αυτό το κομμάτι σου».

3 βήματα για να συγχωρήσετε τον εαυτό σας:

  1. Διαμορφώστε ξανά τον τρόπο που σκέφτεστε για τα λάθη σας.

Το πρώτο βήμα προς τη συγχώρεση του εαυτού σας είναι να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για τα λάθη σας.

  1. Σταμάτα τα «πρέπει».

Όπως προαναφέρθηκε, ένας συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο αντιστεκόμαστε στο να συγχωρούμε τον εαυτό μας είναι να επιπλήττουμε τον εαυτό μας.

“Το να εστιάζεις στο ότι  θα έπρεπε να το κάνω αυτό  ή  θα έπρεπε να είχα κάνει το άλλο,  σε κάνει να κάνεις αυτοκριτική. Όταν λες “πρέπει” στον εαυτό σου, κρίνεις τον εαυτό σου”. “Όταν κρίνεις τον εαυτό σου, περιορίζεις όλες τις δυνατότητές σου να αναπτυχθείς και να σκεφτείς ανοιχτά».

Αντί να κρίνουμε, μπορούμε να μάθουμε από το παρελθόν μας και να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εμπειρίες ως εργαλεία αλλαγής. «Αντί να εμπλακείτε στα «πρέπει», σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μάθετε να προσαρμόζετε τον τρόπο σκέψης σας».

  1. Αναλάβετε την ευθύνη των πράξεών σας.

Καθώς αρχίζετε να επαναπροσδιορίζετε τον τρόπο που σκέφτεστε για τα λάθη ή τις τύψεις σας, μπορείτε να εργαστείτε με «τα τέσσερα στοιχεία της συγχώρεσης», με το πρώτο να είναι η ευθύνη.

Για να προχωρήσετε και να συγχωρήσετε τον εαυτό σας, πρέπει να αποδεχτείτε την ευθύνη για τον ρόλο σας σε ό,τι συνέβη.

«Είναι τρομακτικό και δύσκολο πράγμα αλλά είναι μια καθημερινή πράξη ηρωισμού να αναλαμβάνεις πραγματικά την ευθύνη και να λες, « αυτό συνέβη και με αυτόν τον τρόπο ήμουν μέρος του».

Φυσικά, η ανάληψη της ευθύνης σας ανοίγει σε συναισθήματα ενοχής και τύψεων, που ωστόσο μας φέρνουν στο επόμενο βήμα της ζωής σας.

 

No Comments

Post a Comment