Μια λίστα για την τριχόπτωση και την αναγέννηση μαλλιών

Μια λίστα για την τριχόπτωση και την αναγέννηση μαλλιών

Η τριχόπτωση είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα με πολλούς παράγοντες που oδηγούν σε αυτή, από τη γενετική έως τον τρόπο ζωής. Και συχνά υπάρχουν διάφοροι λόγοι επιρροές για την αραίωση ή την απώλεια, οπότε είναι δύσκολο να εντοπίσετε τι ακριβώς πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Είναι απογοητευτικό να το αντιμετωπίσετε, καθώς δεν είναι πάντα σαφές τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσετε στην τόνωση της αναγέννησης – ή τουλάχιστον να σταματήσετε την αυξημένη πτώση μαλλιών.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην υποστήριξη της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών.

Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να βρείτε πρακτικές διαχείρισης του στρες για να μειώσετε το άγχος, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια. Είναι επίσης χρήσιμο να χρησιμοποιείτε επιστημονικά τεκμηριωμένα προϊόντα για την ανάπτυξη των μαλλιών, όπως αυτά με πεπτίδια, δεντρολίβανο ή κουρκουμά. Και τέλος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, είναι σημαντικό να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή.

Πρωτεΐνη
Στην κορυφή της λίστας, έχουμε την πρωτεΐνη. Ξεκινώντας με διάφορες πηγές πρωτεΐνης, τα αυγά είναι πάντα στη λίστα. Επίσης ο σολομός, το κοτόπουλο και το γιαούρτι.

Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, γνωστά και ως «δομικά στοιχεία» της πρωτεΐνης. Τα μαλλιά αποτελούνται επίσης από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Για να φτιάξετε κερατίνη, χρειάζεστε άφθονα αμινοξέα.

Εκτός από τις πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε συμπληρώματα κολλαγόνου ή σκόνες πρωτεΐνης στη ρουτίνα σας για ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη αμινοξέων. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελείται από πεπτίδια, αλλά δεν είναι μια πλήρης πρωτεΐνη -δεν έχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα- αλλά σίγουρα μπορεί ακόμα να συμβάλει στους συνολικούς πρωτεϊνικούς σας στόχους σε καθημερινή βάση.

Σίδηρος
Ενώ η πρωτεΐνη είναι σημαντική για πολλούς λόγους, σίγουρα δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που πρέπει να προσέξετε, συμπεριλαμβανομένου αυτού του κρίσιμου μετάλλου. Ορισμένα από αυτά τα στοιχεία είναι καλές πηγές σιδήρου, αλλά για το σίδηρο καλές είναι οι φακές, τα φασόλια και τα κάσιους.

Ο σίδηρος αποθηκεύεται στην κερατίνη. Όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό σίδηρο στη διατροφή, θα τον αποσπάσει από άλλες πηγές του σώματος – κυρίως από τα μαλλιά.

Αυτό δεν είναι μόνο ανεπίσημο: έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με την τριχόπτωση.

Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα σιδήρου σας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για καθοδήγηση πριν φτάσετε σε ένα συμπλήρωμα σιδήρου, καθώς η υπερβολική λήψη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι άλλο ένα μέταλλο που πρέπει να προσέχετε. Για πηγές ψευδαργύρου, επιλέξτε τους κολοκυθόσπορους. Επίσης, σουσάμι είτε βούτυρο σουσαμιού.

Ενώ η σχέση μεταξύ ψευδαργύρου και τριχόπτωσης δεν είναι τόσο καλά κατανοητή, πιστεύεται ότι έχει να κάνει με την υγεία των ορμονών.

Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με φαλάκρα είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το μέταλλο μπορεί να παίζει ρόλο στην παραγωγή της DHT, μιας ορμόνης που συνδέεται με την τριχόπτωση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Πρεβιοτικές ίνες & τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τέλος, επιλέξτε τροφές που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου. Καλό είναι να τρέφετε το μικροβίωμα του εντέρου σας με διάφορες πηγές φυτικών ινών και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi, το ξινολάχανο και το misο,  σημειώνοντας ότι καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φυλλώδη χόρτα, το μπρόκολο και το αβοκάντο.

Την επόμενη φορά που θα πάτε στο παντοπωλείο, πάρτε μαζί σας αυτή τη λίστα – όχι μόνο θα βρείτε νόστιμα γεύματα, αλλά θα βοηθήσετε και τα μαλλιά σας στη διαδικασία:

Αυγά
Σολομός
Κοτόπουλο
Ελληνικό γιαούρτι
Φακές
Φασόλια
Κάσιους
Κολοκυθόσποροι
Σουσάμι
Βούτυρο σουσάμι
Φυλλώδη λαχανικά
Μπρόκολο

Σαμπουάν τριχόπτωσης και αναδόμησης με τσουκνίδα και ginseng 250ml/8.45oz

No Comments

Post a Comment