Εάν έχετε φλεγμονή, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερα ωμέγα-3

Εάν έχετε φλεγμονή, μπορεί να χρειάζεστε περισσότερα ωμέγα-3

Αν και η λίστα με τα οφέλη για την υγεία είναι μεγάλη, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ίσως περισσότερο γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Αλλά πώς ακριβώς αυτά τα υγιή λίπη βοηθούν στη ρύθμιση και τον μετριασμό της χρόνιας φλεγμονής; Και ποια είναι μερικά παραδείγματα συμπτωμάτων και ασθενειών που αυτά τα αντιφλεγμονώδη οφέλη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη;

Πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τη φλεγμονή;

Αρχικά, ας ορίσουμε τους δύο διαφορετικούς τύπους φλεγμονής:

Η οξεία φλεγμονή είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μεμονωμένες βλάβες του σώματος, όπως ένα κόψιμο ή τραυματισμό. Το σώμα στέλνει φλεγμονώδη κύτταρα και κυτοκίνες (δηλαδή μικρές πρωτεΐνες που διεγείρουν περισσότερα φλεγμονώδη κύτταρα) για να ξεκινήσει η επούλωση του τραυματισμένου ιστού.

Η χρόνια φλεγμονή εμφανίζεται όταν το σώμα συνεχίζει να στέλνει φλεγμονώδη κύτταρα, ακόμη και αφού ο παράγοντας που προσβάλλει (όπως ένας ιός, βακτήρια ή μια τοξική χημική ουσία) έχει φύγει εδώ και καιρό. Όταν δεν ελέγχεται, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από ασθένειες—συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, της νόσου του Αλτσχάιμερ, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της καρδιακής νόσου, του διαβήτη τύπου 2, ακόμη και του καρκίνου.

Η έρευνα δείχνει ότι το να έχεις περισσότερα ωμέγα-3 στο σώμα σου —δηλαδή να αυξάνεις τον Δείκτη Ωμέγα-3—υποστηρίζει μια υγιή φλεγμονώδη απόκριση και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών και καταστάσεων που συνήθως προκαλούνται ή/και επιδεινώνονται από χρόνια φλεγμονή.

Πώς να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα-3.

Η διατήρηση υγιών επιπέδων ωμέγα-3 στις κυτταρικές μεμβράνες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από τη χρόνια φλεγμονή.

Αν και ορισμένα EPA και DHA μπορούν να παραχθούν στο σώμα ενδογενώς μέσω της διατροφής, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα-3 που προέρχεται από τη θάλασσα είναι με την κατανάλωση περισσότερων τροφών ή/και συμπληρωμάτων πλούσια σε EPA και DHA.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε στη διατροφή σας πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, σαρδέλες, γαύρος) πολλές φορές την εβδομάδα για να αυξήσετε την πρόσληψη EPA και DHA και να επιτύχετε έναν βέλτιστο Δείκτη Ωμέγα-3.

Εναλλακτικά, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας ωμέγα-3, όπως ένα υψηλής ποιότητας, βιώσιμης προέλευσης ιχθυέλαιο. Αναζητήστε συμπληρώματα που προσφέρουν τουλάχιστον 1 γραμμάριο EPA συν DHA καθημερινά για βέλτιστα οφέλη.

No Comments

Post a Comment