Τα 5 καλύτερα φυσικά συστατικά φροντίδας δέρματος σύμφωνα με έρευνες

Τα 5 καλύτερα φυσικά συστατικά φροντίδας δέρματος σύμφωνα με έρευνες

Η φροντίδα του δέρματος εξελίσσεται διαρκώς – με τις καινοτομίες να αναπτύσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ενώ μας αρέσει να ακολουθούμε αυτές τις ανακαλύψεις, μας αρέσει να επανεξετάζουμε τα κλασικά προϊόντα. Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες λόγω του απλού γεγονότος ότι είναι αποτελεσματικά.

Και σε περίπτωση που χρειαζόσασταν περισσότερες αποδείξεις – έχουν επίσης πολλά ερευνητικά δεδομένα για να τα υποστηρίξουν.

Για τη θαμπάδα: Αλόη βέρα
Ακόμα κι αν είναι πιο διάσημη για το ρόλο της ως καταπραϋντικό για τα ηλιακά εγκαύματα, η αλόη βέρα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για μια σειρά από σκοπούς φροντίδας του δέρματος, υγείας και φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο λόγος που είναι τόσο αγαπητή είναι επειδή είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά: Οι έρευνες δείχνουν ότι περιέχει περισσότερες από 751 (και ίσως έως και 2002) διαφορετικές δραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, σακχάρων, ενζύμων, σαλικυλικών οξέων και αμινοξέων.

Για αρχή: Είναι ένας εξαιρετικός ενυδατικός παράγοντας. Το συστατικό είναι ένας φυσικός υγραντικός παράγοντας, που σημαίνει ότι προσελκύει την υγρασία στο δέρμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει την ικανότητα να αυξάνει την περιεκτικότητα σε νερό της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος (που ονομάζεται κεράτινη στιβάδα). Ωστόσο, δεν μειώνει τη διαδερμική απώλεια νερού, γεγονός που υποδεικνύει το ρόλο του ως υγραντικού και όχι ως μαλακτικό ή αποφρακτικό. (Διαβάστε: Το συστατικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με πιο παχύρρευστα βοτανικά συστατικά, όπως το βούτυρο καριτέ, το έλαιο βρώμης, το έλαιο καρύδας κ.ο.κ.).

Αλλά πραγματικά το αγαπάμε για τις φωτεινές του ικανότητες. Σύμφωνα με μια μελέτη, ένα από τα συστατικά της αλόης (που ονομάζεται αλοεσίνη) βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και μετά την ακμή. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή της αλωεσίνης μπορεί να αναστείλει άμεσα το υπερμελαγχρωσμένο δέρμα από το να παράγει περισσότερη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που, όταν υπερπαράγεται, προκαλεί τη δημιουργία σκούρων κηλίδων.

Για ξηρό δέρμα: λάδι καρύδας
Υπάρχουν περισσότεροι από μερικοί λόγοι για τους οποίους το έλαιο καρύδας προβάλλεται ως το ιερό δισκοπότηρο στη φυσική φροντίδα του δέρματος. Πρώτα απ’ όλα το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που θρέφουν και λειαίνουν το δέρμα.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους έχουν ξηρό δέρμα, καθώς το έλαιο καρύδας είναι εξαιρετικά ενυδατικό: Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων υγρασίας στο δέρμα (“έχει αποφρακτική δράση”, δηλαδή σφραγίζει την ενυδάτωση), καθώς και να βελτιώσει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού – ίσως γι’ αυτό όσοι πάσχουν από εξάρσεις εκζέματος και ψωρίαση το βρίσκουν συνήθως τόσο καταπραϋντικό για το δέρμα.

Για φλεγμονές & γήρανση: Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι υπερφορτωμένο με πολυφαινόλες – ένα εκπληκτικό 30% πολυφαινολικών αντιοξειδωτικών κατά βάρος. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά είναι η κατεχίνη η οποία σύμφωνα με έρευνες έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι η τοπική εφαρμογή πολυφαινολών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος, προστατεύοντάς το από τις βλάβες του ήλιου και ακόμη και στην αντιστροφή των σημείων γήρανσης του δέρματος (όπως οι μαύρες κηλίδες, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες).

Για ευαίσθητο δέρμα: εκχυλίσματα βρώμης
Θεωρείται ένα από τα χρυσά πρότυπα για το ευαίσθητο δέρμα, η βρώμη (σε πολλές μορφές της, όπως το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης και το έλαιο βρώμης) είναι αγαπητή από δερματολόγους και αισθητικούς για την ικανότητά της να καταπραΰνει το αντιδραστικό δέρμα.

Για τον έλεγχο του λαδιού: λάδι Jojoba
Το έλαιο Jojoba έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά περιποίησης του δέρματος, κυρίως λόγω της ανακάλυψης ότι η χημική του σύνθεση είναι στην πραγματικότητα αρκετά κοντά δομικά με τα δικά μας φυσικά έλαια.

Μπορεί να μειώσει τη λιπαρότητα του δέρματος ρυθμίζοντας τη φυσική παραγωγή σμήγματος του δέρματός σας. Και χάρη στα υψηλά επίπεδα ιωδίου που περιέχει, το έλαιο εξισορροπεί την υπερανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει σπυράκια.

Όχι άδικα, είναι επίσης πλούσιο σε συστατικά που ενισχύουν την ομορφιά, όπως η βιταμίνη Ε, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προσδίδουν στο έλαιο τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

No Comments

Post a Comment